Rocken tegen knokken, inspired by Nadine!


Het benefietfestival op zaterdag 1 december in het Hoornse jongerencentrum Manifesto ten bate van de Nadine Foundation was een succes.
De opbrengst, een geweldig bedrag van rond 2.000 euro gaat naar Alertis, de stichting voor beer- en natuurbescherming. Zij richten hun 'pijlen' met name op China, waar op grote schaal beren zwaar worden mishandeld voor de winning van gal.

Op 2 december was het precies een jaar geleden dat Nadine door messteken om het leven werd gebracht.

         
Klik op een van de afbeeldingen voor een vergroting

Noordhollands Dagblad, 3 december 2007:

Feest in de geest van Nadine

door leo van gelderen

HOORN - 'Rocken tegen knokken' is een feest geworden zoals Nadine het bedoelt. Zaterdagavond, een jaar na de moord op Nadine Beemsterboer, wordt de avond in cultuurcentrum Manifesto in Hoorn met muziek en dans aan haar opgedragen. De opbrengst (2000 euro) gaat naar de Nadine Foundation.

Het is een avond waarin plezier en verdriet elkaar aanraken. ,,En waardoor ik weer een beetje zin in het leven krijg'', blikt vader Jacques terug. ,,Zoveel warmte, zoveel inspiratie. Ik heb dit gevoel zelden meegemaakt. Nadine was er bij. En ze heeft net als ons genoten. Dat weet ik zeker.''
Alle bands en soloartiesten spelen belangeloos. De man die dat voor elkaar kreeg is Arwin Tamminga. Samen met Jos van Tol heeft hij bergen werk verzet om een programma samen te stellen dat stáát.
Inspired by you+Dazzling Dancers openen de avond met als gastdanseres Jacqueline, de zus van Nadine. Verder spelen Raw, Mama Loo, Lock, Stock 'n' Steel, Remdemption: tribute 2 Bob Marley, Barbara Breedijk, John Spijker, Ndromeda en Leine.
Tot een uur of tien hangt er onder de ruim tweehonderd bezoekers een wat gelaten sfeer. Totdat Lock Stock 'n' Steel er een enorme funk ingooit. Het lijkt alsof er een last van het publiek afvalt.
Wanda Beemsterboer: ,,Wel dansen, niet dansen. Verwarrend. Maar ik kreeg het gevoel dat Nadine een echt feest wilde. Dat is het geworden. Ik heb zelden zo'n bijzondere sfeer meegemaakt. Ondanks het verdriet voelen we ons bevoorrecht door alle vrienden om ons heen. Als een schil van warmte. Je hoort van veel ouders die dit overkomt dat ze na een paar maanden niemand meer zien. Vanavond werd ik door mensen omarmd door mensen die ik niet eens ken. Hartverwarmend.''
Het dansfeest duurt tot twaalf uur. Nadine wordt herdacht en het wordt stil in Manifesto. Er klinkt zelfs geen kuchje. Dan klinken er donderslagen die overgaan in de videoclip waarin Nadine dansend te zien is. De overgang is heftig. Er wordt steun bij elkaar gezocht. Even 'wankelt' de avond. Maar de reggae van de Bob Marley boys werkt helend. Aan de hand van de muzikanten worden emoties omgezet in dans. In de geest van Nadine.
Zus Jacqueline besluit: ,,Deze avond geeft mij moed om door te gaan.''

 


Ode van Jacques aan zijn dochter

Tijdens 'Rocken tegen knokken' las Jacques Beemsterboer een zelf geschreven ode aan zijn vermoorde dochter Nadine voor. Hier enkele passages:
Daar ga je dan

Vliegend op de vleugels van de wind

Ik weet dat je zo vliegen kan

En jij je plek wel vindt

Maar intussen is het zuur

Zo leeg als het hier voelt

Nog maar twee fietsen in de schuur

Een hete zomer afgekoeld

Al die lege blikken

Gevoelens van voorbij

Mijn ziel die zit te wrikken

Mijn meisje is van MIJ

Tranen blijven stromen

Er komt geen einde aan

't Waarom dat blijft maar komen

Waarom moest jij toch gaan

Je was nog lang niet klaar

Zo heel veel nog te doen

Maar een ding is heel zwaar

Er is geen weg terug naar toen

Ik dek je toe met zachte kussen

En laat je nu maar gaan

Ik huil in stilte en intussen

Droog jij bij mij m'n traan

Ik blijf altijd aan je denken

Hoe je was en wat je deed

Voor altijd in mijn hart

Ik weet dat jij dat weet


Noordhollands Dagblad, 15 november 2007

'Dit festival zou niet nodig moeten zijn'

door leo van gelderen

HOORN - Arwin Tamminga is dolblij met de muzikanten die hij voor 'Rocken tegen knokken; inspired by Nadine' heeft binnengehaald. Maar over het festival, dat op 1 december in cultureel centrum Manifesto in Hoorn om 20 uur begint, zegt hij stellig: ,,Dit festival zou niet nodig moeten zijn.''

'Rocken tegen knokken; inspired by Nadine' komt met een boeiend programma.
Arwin is niet alleen verpleegkundige, maar ook al jaren muzikant. Eerder maakte hij deel uit van de band Addiction. Maar de laatste jaren gaat hij als singer/songwriter door het leven. Daarnaast werkt hij sinds 2000 als vrijwilliger bij Manifesto. In 2003 hield de stichting 'Hoorn Tegen Zinloos Geweld' een muziekfestival op de Rode Steen. ,,We wilden ons laten horen en de sfeer op het plein was geweldig'', blikt Arwin terug.
Op dat moment kon hij niet bevroeden dat hij nauw betrokken zou raken bij 'Rocken tegen knokken'. En al helemaal niet dat het festival opgedragen zou worden aan de op 2 december vorig jaar vermoorde Nadine Beemsterboer.
Nachtmerrie
,,Ik ken haar ouders Jacques en Wanda vanuit het Draaideurtoneel, waar ik speelde. Jacques was daar de regisseur. Die stille tocht naar de dienst voor Nadine vergeet ik natuurlijk nooit. Net als de dienst. Heel indrukwekkend. Na afloop hebben we hier bij mij thuis nog gezeten met vrienden. Huilen, lachen en weer huilen. Toen iedereen weg was, heb ik mijn gitaar gepakt en heb het nummer 'Sunday Morning' geschreven. Dat gaat over die steeds weer terugkerende nachtmerrie na de moord op Nadine. Eigenlijk is toen ook het idee gaan borrelen dit festival op poten te zetten en op te dragen aan Nadine.''
Vervolgens ging hij aan de slag. Hierbij kwamen zijn contacten binnen de muziekwereld uitstekend van pas. ,,Toen ik het hoe en waarom had uitgelegd, zei iedereen spontaan ja. Alle muzikanten werken belangeloos mee. Binnen een week had ik het rond. Dat geeft een geweldig gevoel. Daarbij bleef het niet. De hele opbrengst van de entree gaat naar de Nadine Foundation. En alle mensen van Manifesto die op 1 december werken, staan hun loon af. Net als het garderobegeld. Ook dat is voor de foundation.''
Emotionele momenten
Inmiddels zijn de flyers en poster klaar. ,,We zijn al druk bezig ze te verspreiden'', zegt Arwin. ,,Ik heb trouwens begrepen dat de verkoop al goed loopt. Het wordt een mooie avond, waarin zeker emotionele momenten zullen zitten. Het festival duurt van 20 tot 2 uur. Met om middernacht een minuut stilte. Hierna wordt de dvd van Nadine vertoond. Dan is ze er toch bij. En haar zus Jacqueline opent het festival. Maar er zal ook veel sfeer en gezelligheid zijn. Helemaal in de stijl van Nadine, die van dansen en muziek hield.'' 

Copyright ©2009, www.nadinefoundation.nl All rights reserved.