Noordhollands Dagblad, 25 september 2007

'Vele druppels maken toch dat de plaat een beetje afkoelt'

door Eric Molenaar

HOORN - De landelijke Dag voor Herdenken Geweldslachtoffers, zoals hij officieel heet, heeft zaterdag in Enschede veel indruk gemaakt. Ook op Wanda en Jacques Beemsterboer, ouders van de in december vermoorde Nadine. Met hun Nadine Foundation zijn ze ingegaan op het verzoek mee te helpen om de dag volgend jaar in Hoorn te organiseren.


Wanda zegt dat zij ook handelen vanuit het gevoel 'dat als je niets doet, er ook niets gebeurt'. Uitspraken als 'een druppel op de gloeiende plaat' zijn aan haar niet besteed. ,,Vele druppels maken toch dat de plaat een beetje afkoelt'', meent ze stellig. ,,Je kunt wel aan de zijlijn blijven staan met het idee dat het jouw tijd wel zal duren, maar het kan zomaar ineens ook bij jouw gezin binnendaveren. Dat hebben wij wel gemerkt.''

Nadine Beemsterboer werd vermoord door haar ex-vriend, die het niet kon verkroppen dat ze bij hem was weggegaan. Haar ouders en zus hebben de Nadine Foundation opgericht, om in haar geest doelen te steunen die actief zijn tegen zinloos geweld en zich om dierenwelzijn bekommeren. De familie Beemsterboer hebben zaterdag in Enschede Jack en Jolanda Keijzer uit Hoogkarspel ontmoet, de ouders van de op 30 april omgebrachte Pascal Keijzer. Jack bood spontaan aan mee te werken aan de organisatie van de herdenkingsdag in Hoorn.

De dag in Enschede, die de landelijke Week tegen Geweld afsloot, was op poten gezet door vier groepen. Dat waren de Stichting Aandacht doet Spreken, de Stichting van Zinloos Geweld naar Zinvol Gedrag, de Vereniging Ouders van een Vermoord Kind en de Vereniging Veiligheid, Respect en Solidariteit.

Wanda, Jacques en Nadines zus Jacqueline, Jack en Jolanda Keijzer en andere nabestaanden liepen zwijgend mee in een herdenkingsstoet die eindigde in het Volkspark. Ze droegen een lang wit spandoek met daarop de namen van 127 personen die in de afgelopen jaren door geweld om het leven zijn gekomen. In het park stonden de aanwezigen twee minuten stil. Na de onthulling van een monument, een zwerfkei met daarin gegraveerd de tekst 'Geweld eindigt waar Respect begint', werden 1022 ballonnen opgelaten.

Volgens Wanda Beemsterboer is er een duidelijke tendens dat er meer aandacht komt voor de roep tegen zinloos geweld. ,,Helaas is het steeds meer nodig hier aandacht voor te vragen. In het oosten, noorden en zuiden van het land is de dag al geweest. Volgend jaar willen ze 'm in Noord-Holland houden en ze hebben ons gevraagd mee te doen. Wij hebben al ideeën. Het was heel indrukwekkend, zo'n enorm lint met al die namen. Dat willen we door Hoorn ook doen, maar we willen ook optredens organiseren en sprekers vragen, zoals de burgemeester.''

 

Copyright ©2009, www.nadinefoundation.nl All rights reserved.