Noordhollands Dagblad 20 april 2013


'Hij heeft Nadine aangeraakt'

door Leo van Gelderen

HOORN - Acteur, regisseur en auteur Frederik de Groot las het boek 'Mam ik bel je zo terug' van Wanda Beemsterboer. Het boek dat ze schreef na de moord op haar dochter Nadine. De Groot werd er zo door gegrepen dat hij het boek verwerkte tot toneelstuk 'Voor en Nadien…'.
Frederik de Groot in gesprek met Jacques en WandaTussen de ouders Jacques en Wanda Beemsterboer en Frederik de Groot is tijdens de groei van het toneelstuk een bijzondere band ontstaan, blijkt tijdens een gesprek in de brasserie van de Hoornse schouwburg Het Park.<P>
,,Weet je wat merkwaardig is?'' opent Jacques met een vraag. ,,Een paar jaar geleden regisseerde en speelde ik bij een amateurgezelschap. Dat was niet altijd met even veel genoegen. Ik ergerde mij soms aan de inzet van mensen. Op die momenten verlangde ik er naar een keer te kunnen werken met professionals. En dan dacht ik altijd aan Frederik de Groot. Waarom? Geen idee.''
Geen toeval Frederik: ,,Wij geloven alle drie niet in toeval. Ik heb al jaren zangles hier in Hoorn bij Eric Lensink van Studio MI5. Op zo'n lesdag, in 2008 zag ik een stoet door de stad trekken met een lint met daarop alle namen van mensen die door geweld om het leven waren gebracht. Die dag werden zij herdacht. Ik heb toen gezegd: er komt een moment dat ik er mee te maken krijg. En ik weet echt niet waarom ik dat toen zei.''
Vorig jaar ontmoette de acteur Wanda Beemsterboer tijdens een bijeenkomst. ,,We raakten in gesprek, ze gaf mij haar boek en vertelde dat Nadine altijd iets met toneel of film had gewild. Ik wist eerst niet wat ik er mee aan moest. Wat als ik het niet mooi zou vinden? Maar ik heb het in een adem uitgelezen. Zo sterk vond ik het. Dat was een opluchting. Want ik kon uit de grond van mijn hard tegen Wanda zeggen dat ik haar boek goed vond. En bovendien dat ik er een toneelstuk in zag. Al tijdens het lezen zag ik het voor mij. Ik heb het script vervolgens in een recordtijd geschreven."
Wanda: ,,Sindsdien is het contact tussen ons steeds hechter geworden. Frederik heeft zijn toneelstuk bij ons voorgelezen. Dat was voor ons niet altijd even makkelijk. Hij raakte mij in mijn ziel. Ik vind ook dat Frederik met zijn werk Nadine heeft aangeraakt.'' Frederik de Groot onderbreekt haar: ,,Het is allemaal heel bijzonder.''<P>
Wanda: ,,Dit toneelstuk en het contact met Frederik zijn cadeautjes voor ons om het leven een beetje dragelijk te houden. Mede door het onderlinge vertrouwen en de integere manier waarop hij met ons verdriet is omgegaan. Want het stuk is echt helemaal van Frederik waarbij hij mijn boek als leidraad heeft gebruikt. Het gaat onder andere, of misschien wel vooral over hoe verschillend mannen en vrouwen met verdriet omgaan. Hoe gek het misschien ook klinkt. Het wordt geen loodzware avond."
Losmaken Frederik de Groot: ,,Ik hoop dat we met dit
toneelstuk iets losmaken en er ook mee het land in kunnen. En dat we in het najaar er nog een keer mee terug kunnen komen hier in de Park Schouwburg. Maar dat is toekomstmuziek. Eerst de komende voorstellingen hier in Hoorn."
De vader in het stuk wordt door Frederik de Groot zelf gespeeld. Gouden Kalf winnares Lieneke le Roux geeft de moeder gestalte. De regie is in handen van Robert-Jan van Dijk. De muzikale omlijsting is in handen van het combo Jongens van Gister. Met Frederik de Groot als zanger, Peter Hagman op bas, drummer Danny Mol en pianist Rob Langereis. Hij heeft voor het stuk ook een slotlied gecomponeerd. De hele productie is in handen van theaterbureau Living Productions.
De première van 'Voor en Nadien…' is op 31 mei in Schouwburg Het Park in Hoorn. Gevolgd door 1 juni en mogelijk een matinee op 2 juni.

Foto: Marcel Rob.

 

 

Copyright ©2009, www.nadinefoundation.nl All rights reserved.