Bron: BN De Stem, Breda

Spandoek voelt als 'je eigen kind' tijdens stille tocht

zaterdag 19 september 2009 | 17:35 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 19 september 2009 | 19:23

Stille tocht in Breda ter herdenking van geweldslachtoffers. FOTO Ramon Mangold.

Jesse Dingemans, Niels Kooistra, Pascal Triep, Kelly Balmaakers, Joes Kloppenburg, Lidewij en Pepijn Zegers.

Namen die op een spandoek met een lengte van enkele honderden meters door de binnenstad van Breda worden gedragen. Begeleid door tromgeroffel, dwars door het winkelend publiek. De drukte van de zonovergoten zaterdagmiddag verstomt door het indrukwekkende schouwspel.

Al deze namen hebben met elkaar gemeen dat er personen achter schuil gaan die door geweld om het leven kwamen. Ruim tweehonderd mensen worden tijdens deze Dag Herdenken Geweldsslachtoffers herdacht. Voor het eerst vindt de herdenking in Breda plaats. Voor veel deelnemers is het een emotionele dag. Dat is aan de gezichten af te lezen.

De dag begint in het poppodium Mezz. Daar houdt onder meer minister Hirsch Ballin van justitie een toespraak. Hij zegt groot belang te hechten aan het doorvoeren van een nieuwe wet die de vervolging van eerder ten onrechte vrijgesproken verdachten moet vergemakkelijken. De aanwezigen knikken instemmend. De komst van de minister wordt alom gewaardeerd. "Het geeft de dag meer gewicht", stelt organisator Jack Keijzer vast.

Hirsch Ballin is niet de enige prominent in Breda. Ook gekomen zijn onder andere burgemeester Peter van der Velden van Breda, bisschop mgr. Hans van den Hende van het Bisdom Breda, fractieleider Mark Rutte van de VVD en zijn partijgenoot Fred Teeven.

Mark Rutte gaf, samen met Teeven, ook vorig jaar in Hoorn acte de présence. "Fred vroeg mij mee naar de herdenking in Hoorn. Die dag greep mij enorm aan. Je hoort altijd de verhalen over mensen die een dierbare verliezen door geweld, maar zo'n herdenking brengt het heel dichtbij. Met een evenement als dit toon je respect voor de slachtoffers. Dat vind ik heel belangrijk. Alle aandacht in de media gaat altijd uit naar de daders. Er zou meer aandacht moeten uitgaan naar de slachtoffers en de nabestaanden."

Het zijn woorden die als muziek klinken in de oren van John Schoonderbeek uit Heerhugowaard, de vader van in 2007 vermoorde Maurice Tijsen (21). "De dader kreeg maar veertien maanden gevangenisstraf, omdat hij 17 was. Dat zou ik graag veranderd zien", zegt hij.

Maurice Tijsen werd op 4 november 2007 doodgestoken tijdens een Halloweenfeest in Bergen (NH). Amper een maand later werd zijn dochtertje geboren.

Joost Eerdmans, voormalig Kamerlid voor de LPF en bestuurslid van de herdenkingsstichting, kent het verhaal. Zoals hij vrijwel alle verhalen van de nabestaanden kent. Hij spreekt ze hier en daar bemoedigende woorden toe. Tikt organisator Jack Keijzer, vader van de vermoorde Pascal (16) uit Hoogkarspel, op de schouder en zegt: "Het gaat hartstikke goed, joh."

Eerdmans onderstreept het belang van de dag voor familie en vrienden. "Je bent hier als lotgenoten onder elkaar. Deze mensen moeten door een moelijke fase heen. Aandacht doet spreken."

Zelf brengt Eerdmans in herinnering dat zijn voormalige partijleider Pim Fortuyn in 2002 werd vermoord vlak na een bezoek aan Breda. Ook voor hem is dit een speciale dag.

De verhalen van de nabestaanden. liegen er niet om. Gerda en Bert Dekkers uit Zaandam herdenken hun zoon Jeroen (24), één van de slachtoffers van de Haagse metselmoorden in 2004. Jeroen Dekkers werd na een ruzie over geld samen met een bekende doodgestoken en door zijn moordenaar ingemetseld in een pand in Den Haag. Zijn moeder Gerda: "Je ziet op tegen deze dag, maar als het dan zover is... Het is belangrijk: dat lopen met het lint. Het is alsof je je eigen kind draagt."

De stille tocht gaat van het Van Coothplein naar de Grote Markt. Het lange lint met de namen van de slachtoffers wordt gedragen door familie en vrienden. De drukke Bredase winkelstraten vallen stil als de stoet passeert. Alleen op de Grote Markt zelf dreigt het even mis te gaan als een dweilband, om de hoek bij de Grote Kerk, enkele vrolijke noten inzet ter opluistering van de Dag van de Droge Voeten die ook in Breda gehouden wordt ter viering van een nieuwe waterberging. Het getoeter is tot opluchting van de organisatie van korte duur. De eigen Schotse doedelzakspelers kunnen nu hun gang gaan. Daarna wordt aangevangen met het oplezen van de namen van de geweldsslachtoffers. Dat gebeurt onder meer door Mark Rutte en Peter van der Velden. Bisschop Van den Hende houdt vanaf het bordes van het stadhuis een korte toespraak.

Als later blijkt dat niet alle namen zijn opgelezen, neemt Fred Teeven de vergeten slachtoffers voor zijn rekening. Zo worden de door hun vader vermoorde Lidewij en Pepijn Zegers uit Roosendaal alsnog geëerd.

Als afsluiting van de bijeenkomst op de Grote Markt worden er gedichten voorgelezen en een lied gezongen door Frank Verkooijen. De moeder van Kelly Balmaakers uit Made, begin dit jaar vermoord in Tilburg, ziet het geëmotioneerd toe. Enkele meters verderop legt Bob Schouwendijk, toevallig getuige van de bijeenkomst, een kennis uit wie de bekende Nederlanders op de trappen van het stadhuis zijn. "Ik vond dit soort bijeenkomsten altijd zwaar overdreven. Het publiek maken van rouw: daar heb ik moeite mee. Maar dit is toch wel een indrukwekkende gebeurtenis", zegt hij.

Organisator Jack Keijzer is blij met de hoge opkomst vandaag. "Ik schat dat er driehonderd mensen zijn. Meer dan vorig jaar in Hoorn. Dat is mooi." Mede-organisator Cees van Rooij, vader van de vermoorde Tinka (27) uit Breda is eveneens 'heel erg tevreden'.

De laatste etappe is een gang naar het Chassé Park. Daar wordt een herdenkingsboom geplant voor de geweldsslachtoffers.

Het nummer "Zinloos geweld", dat op de dag is gezongen door Jos Twint, is hier in een eerdere versie te beluisteren.

Voor het beluisteren van een reportage, gemaakt door Omroep Brabant klik hier

Voor beelden van de dag (SBS6 en Omroep Brabant), klik hier.

Voor foto´s klik je hier

 Dit bestand vereist Windows Media Player
Beelden gemaakt door StadsTV, Breda

 

Copyright ©2009, www.nadinefoundation.nl All rights reserved.