Noordhollands Dagblad 15 oktober 2012


Altijd hardloopweer


Rutte na de finish

door
sjors blaauw

SCHARWOUDE - Het is vrijwel altijd vroeg in de morgen. Zeker in deze periode van het jaar zijn de omstandigheden nog wel eens guur. Een dag later voelen de benen stram en stijf aan. Als je het zo schetst, is hardlopen helemaal niet leuk. Toch namen ongeveer negenhonderd mensen de moeite om de Nadine OK Run te rennen. En met plezier.


Onderweg

Dikke regendruppels dalen op de mensen neer. Het dijkje geeft amper beschutting tegen de snijdende koude wind. ,,Een lekker Hollands weertje'', houdt demissionair premier van Nederland Mark Rutte de moed erin. ,,Ik ben niet echt een hardloper. Tot mijn twintigste heb ik het wel gedaan, maar daarna niet meer. Begin dit jaar ben ik weer gaan trainen. Het goede nieuws voor iedereen is dat je het snel kunt opbouwen.''
De boodschap is positief, maar om hem heen staan sommige gezichten op onweer. Niet door de aanwezigheid van Rutte - daar is iedereen verguld mee en als een ware popster poseert hij veelvuldig voor een foto - maar de lopers mopperen omdat ze stilstaan. Hardlopers willen hardlopen. Wachten is een gruwel voor de lichaamstemperatuur. Vooral met dit weer. Mensen proberen met kapot geknipte vuilniszakken het lichaam een beetje warm te houden. Uit de speakers galmt de toepasselijke tekst 'Och, was ik maar bij moeders thuisgebleven'. ,,Het is inderdaad erg vroeg. Om half acht ging de wekker al'', bekent Romée Boon (14). De Hoogwoudse geeft bekertjes water aan de dorstige lopers. De regen en kou zijn aan haar niet besteed. Al heeft ze nog het geluk vooral droog te staan.
Die mazzel hebben de atleten niet. Al huppelend wachten ze op het startschot van presentatrice Merel Westrik. Als de zoveelste persoon ze kort voor de start wil toespreken, zijn ze het beu. 'Starten, starten, starten, starten', klinkt het massaal.
Aan dat verzoek geeft Westrik dan ook maar gehoor en ze schiet de lopers weg. Tussen de vele lopers in is Mark Rutte eenvoudig te herkennen. Niet alleen lopen er een heleboel mensen met hem mee, hij is ook de enige die vrijwel tien kilometer lang high fives uitdeelt. Goed voor zijn ritme is dat niet. ,,Hij loopt wel heel zwaar'', oordeelt iemand langs de kant.

Na de finish

Maar ook zonder soepele tred voltooit de winnaar van de verkiezingen de tien kilometer. Net als Sharifa Vos. ,,Voor het goede doel is het niet erg om vroeg op te staan en door de regen te lopen. Bovendien heb ik het wel eens erger gehad. De Dam tot Damloop liep ik in stortbuien.''
Haar reactie is tekenend voor haast iedere deelnemer. Weer of geen weer, hardlopers verschijnen aan de start. Alleen de beloofde Algerijn en Marokkaan die voor razendsnelle tijden zouden zorgen, zijn in geen velden of wegen te bekennen. Waarschijnlijk hebben ze de raad van Johnny Hoes opgevolgd en zijn ze bij moeders thuisgebleven.

 
NHD 16 oktober 2012:

Nadine Run: 3500 euro

SCHARWOUDE - De vierde Nadine OK Run heeft uiteindelijk 3500 euro opgebracht. Volgens organisator Jacques Beemsterboer hebben veel van de mensen die zich voor de loop opgaven meer betaald dan vereist was, met het oog op het goede doel. De opbrengst komt ten goede aan de Nadine Foundation, opgericht ter ere van de vermoorde Hoornse Nadine Beemsterboer, die zich inzet tegen zinloos geweld. ,,Er waren zelfs mensen die 3 euro moesten betalen, maar vijftien euro lieten afschrijven.''
Uiteindelijk gingen 725 mensen daadwerkelijk van start, onder wie demissionair premier Mark Rutte en staatssecretaris Fred Teeven.
 

 

Copyright ©2009, www.nadinefoundation.nl All rights reserved.