Noordhollands Dagblad 14 december 2012


'Nadines Farm': Hoornse stichting steunt slachtoffers geweld

door eric molenaar

HOORN - De Nadine Foundation in Hoorn gaat zich in Friesland ontfermen over een dierenverblijf bij een opvanghuis van 'Fier Fryslân'. Het toevluchtsoord voor jonge vrouwen die met geweld te maken hebben gehad is in mei geopend in Leeuwarden, onder de naam 'Veilige Veste'.

De Nadine Foundation is opgericht door de ouders van de in 2006 door haar ex-vriend vermoorde Hoornse Nadine Beemsterboer: Wanda en Jacques. Samen met hun dochter Jacqueline zetten ze zich in voor de doelen die Nadine zich had gesteld: het bestrijden van zinloos geweld en het bevorderen van dierenwelzijn.


Zwijntjes

Fier Fryslân wil de slachtoffers van geweld ondersteunen en stimuleren, op zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal vlak, door hen de dagelijkse zorg te geven voor de dieren. De Hoornse stichting wil hieraan bijdragen, maar tegelijk iets doen voor dieren die mishandeld of verwaarloosd zijn of om andere redenen een beter thuis kunnen gebruiken. Ze hopen die onder meer te verwerven via mensen die er wel van af willen of de Dierenbescherming. Onder meer wordt gedacht aan een ezel, een pony, kippen, konijnen en geitjes.

Wanda Beemsterboer, die over de moord op haar dochter het boek 'Mam, ik bel je zo terug' schreef, heeft er nooit een geheim van gemaakt dat de stichting een manier is om het verdriet over de dood van hun dochter en zus om te zetten in iets positiefs. Ze willen zich blijven inzetten om geweld te voorkomen en mensen bewust te maken van de mogelijke gevolgen. En ze blijven hulp bieden aan dieren die dat nodig hebben. In dat opzicht is het verzorgen van dieren bij het opvanghuis van Fier in alle opzichten een passend doel. Er staat al een houten gebouwtje en een fraai hek rond het terrein. Er moet alleen nog drainage worden aangelegd. Het geheel krijgt de naam Nadines Fiere Farm. In het vroege voorjaar komt de levende have.


Stal

Tijdens een eerste werkbezoek aan Fier heeft de Nadine Foundation een cheque overhandigd van duizend euro. Dat geld was opgehaald tijdens de 'Tour de Fris', een project waarbij een groep jongeren uit Opmeer zich liet sponsoren voor een fietstocht van duizend kilometer door Nederland. Verder wil de familie Beemsterboer de netto opbrengst van alle boeken die tot 2014 worden verkocht gebruiken om het dierenverblijf te bekostigen. 'Mam, ik bel je zo terug' werd al 14.000 keer verkocht.

Wat de verdere mogelijkheden zijn, is nog onderwerp van gesprek. Maar Wanda Beemsterboer weet wel dat het niet voor een jaartje is. ,,Dit past zó vreselijk goed bij ons. Ik voel wel dat we ons blijvend verbinden. Niet dat we er ieder jaar evenveel aan kunnen doen, ook financieel gezien, maar het krijgt tenslotte Nadines naam. En we zien het ook een beetje als ónze dieren.''
Stal 

 

Copyright ©2009, www.nadinefoundation.nl All rights reserved.