Noordhollands Dagblad, 9 januari 2010.
 
Kunst Parcivalkids fleurt stationsbuurt op
 

Hoorn - Het centrum van de Kersenboogerd is een paar fleurige blikvangers rijker. Bij de entree van het station staan twee prachtige mozaïekbankjes, ontworpen door kinderen van de Parcivalschool. Het fietstunneltje onder het spoor is nog mooier geworden dan het al was, met in het groot uitgevoerde kindertekeningen aan weerskanten.

De bankjes zijn van iedereen, maar voor Kim de Bruin (10) en Berend Bervoets (11) zijn ze wel heel speciaal. Kim en Berend maakten met tientallen andere kinderen een tekening van een trein die door het landschap rijdt. Een jury van de NS, Prorail en de gemeente Hoorn, koos hun tekeningen als beste uit. En dus prijken ze nu voor altijd en eeuwig op de twee bankjes.
Yvonne Gravendijk en Toos Borgemeester hebben de kale bankjes afgelopen zomer met kleurige scherven beplakt. De twee vrouwen hebben in feite al een heel mozaïekspoor in de buurt achtergelaten. Ze meldden zich als vrijwilliger toen het fietstunneltje mozaïekwanden kreeg. ,,Toen hebben we het mozaïeken helemaal ontdekt'', zegt Yvonne. Na de tunnel maakte ze al meerdere bankjes die in de wijk een plekje hebben gekregen.
Wethouder Cilia van Weel springt met haar polkadot-regenlaarzen op de bankjes om te vertellen hoe bijzonder ze zijn. Ze wijst op het logo aan de zijkant van de bankjes van de Nadine-foundation, opgericht ter nagedachtenis van Nadine Beemsterboer die drie jaar geleden een gewelddadige dood stierf. ,,Dit logo staat er omdat we in Hoorn vreedzaam met elkaar om willen gaan'', zegt de wethouder.
Jacques en Wanda Beemsterboer, haar ouders, zijn ook bij de onthulling. ,,Dit is toch weer een plek waar haar naam te lezen is'', zegt Wanda Beemsterboer. ,,Zo willen wij onze boodschap uitdragen voor een geweldloze samenleving.''
Hufterproof
Na de bankjes volgt de onthulling van de tekeningen. De horde kinderen en volwassenen verplaatst zich naar het fietstunneltje om de vier hufterproof uitgevoerde tekeningen te bekijken. Ze zijn gemaakt door Jet Pannekeet (8), Lente de Wildt (10), Anne Meesje Grommers (10) en Romy van Houten (11). Romy vindt het hartstikke leuk dat haar tekening levensgroot bij de ingang van het tunneltje hangt. ,,Ik fiets hier best wel vaak'', zegt ze. ,,Als ik mijn tekening zie ben ik wel trots.''
Trots is ook haar juf, want de kinderen haar school hebben alle prijzen gewonnen van de tekenwedstrijd. ,,Er deden ook andere scholen mee, maar alleen van onze kinderen zijn tekeningen uitgevoerd.'' Dat wordt beloond. Met een grote zak snoep gaan de Parcivalkinderen weer naar school.

Berend Bervoets op het door hem ontworpen bankje, met naast hem wethouder Cilia van Weel en de ouders van Nadine Beemsterboer.
Foto Henk de Weerd
 

Copyright ©2010, www.nadinefoundation.nl All rights reserved.