Noordhollands Dagblad, 8 juli 2008

Herdenkingsdag staat in de steigers

door Leo van Gelderen

HOORN - De landelijke dag voor de herdenking van geweldslachtoffers, dit jaar in Hoorn, komt steeds dichterbij. Op 20 september zijn er tal van activiteiten rond schouwburg Het Park en in de stad. De voorbereiding nadert het slotakkoord.


De organisatie is in handen van de Nadine Foundation, door de ouders Jacques en Wanda Beemsterboer opgericht na de moord op hun 20-jarige dochter Nadine.

Maar de stichting doet het niet alleen. Ook Jack Keijzer, vader van de vermoorde Pascal en de Stichting Evenementen Stad Hoorn werken mee.

Een van de hoogtepunten van de dag is een rondgang door de stad waarbij een lint waarop alle namen van slachtoffers van zinloos geweld staan vermeld. Het lint, door Paul de Leeuw geschonken, wordt gedragen door nabestaanden van de slachtoffers. Jacques en Wanda Beemsterboer en Jack Keijzer zullen de zaterdag voor de herdenkingsdag in het tv-programma van De Leeuw te zien zijn.

In en buiten de schouwburg zijn er allerlei stands en zullen politici spreken. Onder andere minister Ernst Hirsch Balin, Mark Rutte en Femke Halsema. Zij zullen ook mee het lint dragen. De organisatie werkt hard om ook verschillende artiesten naar Hoorn te halen. Inmiddels heeft zangeres Lenny Kuhr toegezegd belangeloos naar de dag te komen en op te treden.

In de aanloop naar de dag zijn er tal van leuke initiatieven, vertellen de ouders Wanda en Jacques Beemsterboer. ,,Leerlingen van openbare basisschool De Zonnewijzer in Hoorn hebben de afgelopen maand allerlei lekkere hapjes gemaakt en die verkocht aan medeleerlingen. Dat leverde 229 euro op.''

Wanda: ,,Op zondag 22 juni hebben we de verjaardag van Nadine gevierd in de Oosterkerk. Samen met familie en naaste vrienden. Het verjaardagscadeau was 600 euro die we met zijn allen bijeen hebben gebracht. Dat geld van de kinderen en het cadeau gaan naar de stichting Alertis. Zij hebben in Ouwehands Dierenpark in Rhenen het Berenbos. De stichting probeert zoveel mogelijk beren uit China hier een goed leven te geven. Daar zitten de beesten in hokken waar ze niet in kunnen bewegen. En wordt er onverdoofd gal afgetapt. Met dit geld hebben we in het bos al weer een vijfde kavel kunnen kopen. Het is het cadeau van Nadine. Dit is helemaal in haar geest.''

Alle activiteiten op zaterdag 20 september worden aan elkaar gepraat door Rien Stout. Terwijl Frans van Luit van de Stichting Evenementen Stad Hoorn alle vergunningen regelt.

Jacques Beemsterboer: ,,We hebben een heel legertje vrijwilligers die van alles doen. Er komen een paar duizend mensen naar Hoorn. Die moet je wel een passend en stijlvol programma kunnen aanbieden. We zijn met zijn allen al maanden bezig. Ik weet zeker dat het een mooie dag gaat worden.''

 

Copyright ©2009, www.nadinefoundation.nl All rights reserved.