Noordhollands Dagblad 7 februari 2013


Dilemma na een moord

door eric molenaar

HOORN - De nabestaanden van de vermoorde Hoornse Nadine Beemsterboer staan centraal in een aflevering van de nieuwe serie 'Ik kan het niet alleen' van RTL. ,,Zal een confrontatie met de dader mij helpen, of maakt die nog meer kapot in het leven van ons gezin?'' Dat is het dilemma waarover een groep van 35 mensen Nadines vader Jacques Beemsterboer advies gaat geven

De 20-jarige Nadine is op 2 december 2006 met tientallen messteken om het leven gebracht door haar ex-vriend, die het niet kon verkroppen dat zij de relatie had beŽindigd. De toen 34-jarige ex-marinier is veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs.
De laatste maanden is bij de vader de vraag of het zinvol is de dader te ontmoeten sterker geworden. Onder meer wil hij weten hoe de laatste minuten van Nadine zijn geweest. Eerder kwam de vader van Marianne Vaatstra in het nieuws met zijn wens een gesprek te hebben met de moordenaar van zijn dochter.
De familie Beemsterboer komt waarschijnlijk al meteen aan bod in de eerste aflevering van de serie, op dinsdag 7 mei. ,,Het is een pittige aflevering'', stelt Cindy Peters, die namens producent Vorst Media de eindredactie voert. De opnamen zijn inmiddels gemaakt.

Wanda wacht temidden van de groep tot de opnames weer beginnen.
In totaal komen er zes afleveringen. Een wisselende groep van 35 mensen, met verschillende achtergronden en in leeftijd variŽrend van 20 tot 70, buigt zich over een dilemma en komt uiteindelijk tot een advies. Volgens Peters heeft het verhaal rond Nadine een 'behoorlijke impact' gehad op de groep. ,,Een aantal wist van niets.''
Ze vertelt dat de meningen verdeeld waren, maar dat mensen ook van mening veranderden naarmate ze meer te horen kregen van de betrokkenen.
'Ik kan het niet alleen' is een programma met een bepaalde opbouw, waarbij het proces in gevoel en denken wordt gevolgd. De groep sprak onder anderen met de ouders Jacques en Wanda, met Nadines zus Jacqueline en ook met Fred Teeven, de staatssecretaris van veiligheid en justitie met wie de familie Beemsterboer inmiddels een persoonlijke band heeft opgebouwd. Verder legt de organisatie Slachtoffer in Beeld, die bemiddelt tussen daders en slachtoffers, uit wat de mogelijkheden zijn. De organisatie onderzoekt onder meer of de dader wel mee wil werken, of hij spijt heeft en of hij in staat is iets te vertellen. De advocaat van de moordenaar van Nadine is benaderd, maar zij wilde volgens RTL niet meewerken aan het programma.
Jacques Beemsterboer zegt dat de gesprekken en het advies dat hij inmiddels heeft gekregen hem zeker nieuwe inzichten hebben gegeven. Over een maand komt de tv-ploeg langs om te vragen of hij al definitief een knoop heeft doorgehakt. Wat meespeelt is het feit dat Jacqueline in verwachting is van een dochter. Zij hoopt half maart te bevallen. Nieuw leven, dat nu alle aandacht verdient. Wanda en Jacques zijn trots en blij. Jacques: ,,Ik beleef het veel bewuster dan toen ik zelf vader was. Toen had ik het druk met van alles, nu wil ik ieder stapje meemaken.'' 

 

Copyright ©2009, www.nadinefoundation.nl All rights reserved.